Taikapäivät keräsi taas kerran heinäkuun viimeisenä viikonloppuna taikureita ympäri Suomea Kouvolaan. Kolmepäiväinen tapahtuma sisälsi tänä vuonna luentojen lisäksi Junioritaikuuden ja Viihdeohjelmien SM-kilpailut. Kouvola-talon tekniikka ei onnistunut pitämään hellettä ulkona, mutta siitä huolimatta tapahtumassa vallitsi iloinen ilmapiiri.
Luennoimassa ja esiintymässä oli tuttuun tapaan huippunimiä maailmalta, mukana mm. FISM 2018 korttitaikuus-sarjan voittanut Bill Cheung. Luentojen pääpainona oli hyvin vahvasti korttitaikuus, mukana hieman kolikkoja ja pari mentalismiefektiä. Paul Vigil yllätti näyttämällä korttien ja kolikoiden jälkeen oman versionsa Professor’s Nightmare köysitempusta. Massasta eniten poikkesi Ranskalainen Gaëtan Bloom, joka luennollaan esitteli monenlaisia itse rakentamiaan apuvälineitä ja temppuja. Tarjolla oli ovelia keksintöjä ja ideoita kaikille niille, jotka mielellään askartelevat omat temppuvälineensä. Tarjolla oli mm. näppärä spongepallo-gimmick, täysin epäreilu Kimble-tyylinen noppa, ja lapsiyleisöön varmasti uppoava yhtä epäreilu peli, jonka runkona oli Looping Looey -lautapelin koneisto. Eli täytyypä tästä suunnata lasten lautapelien kimppuun ja askartelemaan!
Luennoiden seuraamista häiritsin saliin sisälle päässeen helteen lisäksi myös Kouvala-Talon vanhanaikainen videotekniikka. Kameroita oli käytössä kaksi, mutta ne taisivat olla parin vuosikymmenen takaa, ja valkokangas oli salin takaseinässä vaijereiden ja valaisimien takana osin piilossa. Kun suurin osa luennoista oli aiheeltaan close-up temppuja, niin kunnollinen kamera ja valkokangas olisivat erittäin tärkeitä. Tämän huomasi myös Vaakuna Hotellissa järjestetyssä Close-Up Showssa, jossa ainakin isommassa huoneessa näkyvyys pöydälle oli olematon, koska pöydän pinta oli korkeammalla kuin istuvan yleisön silmät.
Kilpailuista ensimmäisenä nähtiin Junioritaikuuden SM-kilpailut. Kun kaksi vuotta sitten kilpailussa oli viisi osallistujaa, tänä vuonna osallistujia oli yhdeksän. Näin saatiin eri sarjat lavalle, jossa nähtiin neljä esitystä, ja close-up:iin, jossa nähtiin kuusi esitystä. Yksi kilpailija osallistui siis molempiin sarjoihin. Esitysten taso oli korkea. Varsinkin close-up sarjassa nähtiin huikeita korttitemppuja ja hyviä esiintyjiä. Iso peukku kaikille nuorille, jotka uskalsivat lähteä kisaan mukaan! Lavataikuus-sarjan voitti Kouvolalainen 13-vuotias Elmo Huovila, ja Close-up sarjan Turkulainen 11-vuotias Johannes Suni. Toivottavasti myös ensi vuoden yleisissä SM-kilpailuissa nähdään useampia alle 18-vuotiaita taikureita kilpailemassa. Tämän kilpailun perusteella “vanhuksien” on nimittäin syytä olla huolissaan, jos joutuu näiden kavereiden kanssa kilpailemaan.
Viihdeohjelmien SM-kilpailu pidettiin perinteiseen tapaan Kouvolan keskustassa kävelykatu Manskilla. Ennen alkueriä Janne Mustonen yritti taas kerran saavuttaa Guinessin ennätyksen kolmella moottorisahalla jongleerauksessä. Tällä kertaa yritys onnistui, ja uusi maailmanennätys on 98 heittoa. Hyvä Janne! Kilpailun alkuerissä nähtiin yhdeksän esitystä, ja taso oli hyvin vaihteleva. Esityksissä oli kiitettävästi vaihtelua, ja taikuuden lisäksi lavalla nähtin myös nopeaa vaatteidenvaihtoa, huimaa akrobatiaa ja jongleerausta. Kärkiviisikko erottui selvästi muista, ja finaalissa nähtiin myös edellisissä kisoissa kolmanneksi sijoittunut Miika Pelkonen. Finaalissa voittajaksi nousi ansaitusti duo Lauri&Siiri, joiden pariakrobatiaesitys oli aivan huikea. Toiseksi tuli quickchange duo Sheila&Tommy, ja Miika otti taas kolmossijan.
Ja mitäpä olisi Taikapäivät ilman huikeita esityksiä maailman huipputaikureilta. Avauspäivän lavashowssa ihastutti erityisesti Italialaisten Marko Zoppin&Rolandan hämmästyttävä valo- ja saippuakuplaesitys. Kyllä, saippuakuplillakin voi tehdä täysin taianomaisia efektejä. Tämä esitys todisti taas Arthur C. Clarken usein lainattua toteamusta: “Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic”. Kemiaahan tämä vain oli, mutta erittäin kaunista sellaista. Close-up shown kruunasi Bill Cheungin esitys, jota voi hyvällä mielin kutsua korttitaikuudeeksi, sillä sen verran mahdottomia efektejä siinä nähtiin. Kun salin täydeltä taikureita huutaa yhteen äänen hämmästyksestä, tietää esiintyjän olevan huippuluokkaa.
Loppugaalassa aivan omaa luokkaansa olivat Ranskalaiset Gaëtan Bloom ja Norbert Ferré. Bloomin esitys oli niin täynnä huumoria, että yleisö sai todella nauraa itsensä kipeäksi. Ferré viihdytti yleisöä yhdellä lyhyellä ja yhdellä pidemmällä esityksellä, jossa jälkimmäisessä nähtiin mm. erittäin taitavaa pallomanipulaatiota, esim. sormijongleerausta. Huikea esitys, joka vuoroin nauratti ja hämmästytti. Lavalla nähtiin myös Elmo Huovilan juniori SM-kultaa voittanut esitys. Hienosti Elmo veti esityksen täydelle salille, ja varmasti monella Elmon tuntevalla nousi liikutuksen kyynel silmään, kun lopussa nuori mies kumarsi yhdessä muiden esityksessä esiintyneiden huipputaikureiden kanssa.
Helteisestä salista huolimatta, tapahtuma oli taas onnistunut, ja antoi ainakin minulle monia hyviä ideoita ja ajatuksia. Suuri kiitos Markku Purholle ja muille tapahtumassa työskennelleille!
Lopuksi vielä haluaisin välittää eteenpäin yhden kysymyksen, jota moni junioritaikuri minulta kyseli, kun heidän kansaan juttelin: Miten löytää omalta paikkakunnalta muita taikureita harjoituskavereiksi? Helsingissä pyörii Suomen Taikurit Ryn viikkotapaaminen, ja joskus kuulee huhuja muissa kaupungeissa pidettävistä tapaamisista. Webmasterin pyyntö jäsenille: Jos järjestät edes semi-säännöllisiä tapaamisia taikureiden kesken, pistä viestiä yhteydenottolomakkeen kautta, jotta saadaan kasvatettua sivujen tapaamiset-listausta!